De verborgen reis

Categorie

School (Afstudeerproject)

Opdracht

Verhaal van de Pompgebouwen in Brunssum vertellen

In opdracht van

Jack Aldewereld Stichting

‘Spannend, leerzaam en samen’. Dat omschrijft de verborgen reis het beste. Kinderen vanaf 9 jaar gaan in het Schutterspark in Brunssum op pad met de koffer van Henk. Hij zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in de pompgebouwen en vertelt nu zijn verhaal. Door middel van video’s en puzzels leren de kinderen samen met hun vrienden, familie of klas dit verhaal kennen. 

Voor de Jack Aldewereld Stichting in Brunssum hebben Judith van der Velden en ik dus een puzzelroute bedacht. In de koffer die de kinderen meekrijgen zitten allerlei spullen en enveloppen. In de enveloppen zitten de puzzels waarmee de kinderen telkens een stukje van het verhaal van Henk leren kennen. Bij alle puzzels horen fysieke objecten die Henk voor of tijdens de oorlog in bezit heeft gehad. De puzzels zijn gebaseerd op puzzels die in escape rooms te spelen zijn, waardoor de kinderen echt zelf op ontdekking moeten gaan. 

Wanneer ze de juiste code hebben gevonden kunnen ze die invullen in de app en krijgen ze de foto van de volgende locatie te zien. Op die locatie hangt een bordje met daarop een codewoord, die ze ook weer op de app kunnen invullen. Wanneer het de goede code is krijgen ze de volgende video over het verhaal te zien, waarna ze de volgende envelop met puzzel mogen openen. 

Ter voorbereiding op een excursie met de klas naar het Schutterspark hebben we ook een lessenpakket ontwikkeld. Daarin leren de kinderen de personages kennen die ze tijdens de puzzelroute tegen gaan komen en geven ze hierover hun mening in de les na de excursie. 

Om te zorgen dat het voor de kinderen makkelijker wordt gemaakt om het verhaal van Henk door te kunnen blijven vertellen, hebben we ook een kwartet gemaakt. Hierin komt alles terug wat de kinderen tijdens de puzzelroute geleerd hebben.

Video gemaakt door Judith van de Velden

Gerelateerde items